Zzp-bezorger verliest zaak tegen ‘werkgever’ Deliveroo

Bezorgers van Deliveroo die weer in vaste dienst wilden kregen onlangs een flinke tegenslag te verwerken. Collega Sytze Ferwerda (20) verloor de rechtszaak die hij tegen Deliveroo had aangespannen.

De rechter vindt dat de de ZZP-constructie past binnen de huidige wetgeving. Ferwerda mocht zijn eigen kleding en thermobox gebruiken en was vrij om te werken voor concurrenten. Ferwerda zelf had grote moeite met wat hij noemt ‘schijnzelfstandigheid’, hij werd daarin gesteund door de PvdA en vakbond CNV.

De nieuwe toetreders in de markt van maaltijdenbezorging zorgen voor een nieuwe dimensie. Tot nu toe was het altijd gebruikelijk dat een bezorger in dienst was van het bezorgende restaurant. Partijen als Deliveroo, maar ook Uber Eats hebben als missie zoveel mogelijk restaurants te laten bezorgen, zij bieden een online marktplaats inclusief bezorging. Voor deelnemende restaurants betekent dit dat zij zelf geen bezorgers in dienst hoeven te nemen, maar ook geen eigen vervoersmiddelen hoeven aan te schaffen. Daarnaast zorgen de nieuwe toetreders dus ook voor marketing.

De uitspraak van de rechter kan mogelijke gevolgen hebben voor andere sectoren met een soortgelijke vorm van zelfstandig werken.