Flink minder faillissementen in 2014

Het aantal faillissementen in Nederland is vorig jaar flink teruggelopen, na het recordaantal van 8376 in 2013. Van de 360.000 bedrijven en instellingen die in 2014 actief waren in Nederland, werden er 6645 failliet verklaard. Dat komt neer op een daling van bijna 21 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De cijfers weerspiegelen de iets verbeterde economische omstandigheden. Het niveau lag nog wel stukken hoger dan enkele jaren terug. In vergelijking met 2008, het laatste jaar voor de crisis, ging het om 73 procent meer faillissementen.

In vrijwel alle sectoren ging het aantal bankroeten vorig jaar omlaag. In de bouw het sterkst, met 45 procent. De industrie en de handel lieten dalingen zien van respectievelijk 35 en 25 procent. Maar in de financiële dienstverlening gingen juist 31 procent meer ondernemingen over de kop.

Rechter

Vooral in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant moest er nog vaak een rechter aan te pas komen om het lot van slecht draaiende ondernemingen te bezegelen. Daar telde het CBS vorig jaar de meeste faillissementen. In Zeeland, waar ook minder bedrijven gevestigd zijn, lag het aantal juist het laagst.

Het gaat om cijfers exclusief eenmanszaken. Bij die groep was eveneens sprake van een daling, met 8 procent. Er vielen vorig jaar 975 eenmanszaken om, tegen 1055 een jaar eerder. Verder gingen er nog 2035 particulieren failliet. Dat is een derde minder dan in 2013.

Eenmanszaken

Naar verwachting loopt het aantal bedrijven dat failliet gaat, dit jaar verder terug. Maar de daling zal niet zo sterk zijn als vorig jaar, voorspelt het economisch bureau van ING. Eenmanszaken meegeteld, rekent de bank voor 2015 op ‘slechts’ 3 procent minder bankroeten. „Bedrijven hebben aan herstel kunnen werken, maar veel vet op de botten is er nog niet. Daarnaast neemt het totaal aantal bedrijven toe, wat ondanks het groeiende aantal zzp’ers tot meer faillissementen leidt”, aldus ING.

Bron: De Telegraaf